Nieuws

Erkenning ramp overstroming

De ernstige wateroverlast van oktober en november 2023 werd door de Vlaamse Regering vorige week officieel als ramp erkend. Op basis van onderzoeken van het Vlaams Rampenfonds heeft de Vlaamse Regering besloten om het weersfenomeen OVERSTROMING effectief als ramp te erkennen.

Voor de periode van 5 tot 22 november 2023 werd de ramp overstroming in volgende gemeentes erkend :
Alveringem, Diksmuide, Gistel, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Lo-Reninge, Menen, Middelkerke, Moorslede, Nieuwpoort, Oudenburg, Poperinge, Roeselare, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Wevelgem en Zonnebeke.

Deze beslissing dient eerst nog opgenomen te worden in het Belgisch Staatsblad, vermoedelijk iets voor de komende weken. Pas daarna zal u als landbouwer een aanvraag van uw geleden schade kunnen indienen.

Gezien het weersverschijnsel “overstroming” erkend is als ramp, kan elke landbouwer, die schade geleden heeft, een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds.
Dit staat los van als u wel of geen brede weersverzekering afgesloten had in 2023.
Wanneer u dus als landbouwer schade zou geleden hebben én uw percelen zijn gelegen in één van bovenstaande gemeentes én u heeft in 2023 bijvoorbeeld geen brede weersverzekering afgesloten,
heeft u er alsnog alle belang bij om nu nog voldoende bewijsmateriaal te verzamelen.

BELANGRIJK !!!
Zoals eerder aangeraden is het van groot belang om in de loop van de komende dagen/weken voldoende bewijsmateriaal te verzamelen om de geleden schade te kunnen staven.
Bijvoorbeeld het nemen van duidelijke foto’s met weergave datum en locatieherkenning (Timestamp Camera Free-app / LV Agrilens app, …).

Ook nu nog om de geleden schade voldoende te kunnen aanhalen op bijvoorbeeld graslanden, weiden, percelen wintertarwe, … wanneer het water volledig weggetrokken is en de schade zichtbaar wordt.
Het is belangrijk om contact op te nemen met uw gemeente, waar de percelen gelegen zijn, om de schade te laten vastleggen door de schattingscommissie.
Indien u schade heeft dan zijn deze bewijsstukken cruciaal om een schadedossier te kunnen indienen.

Indien u hierover nog vragen zou hebben, mag u ons steeds contacteren.

  • Hof ter Weze 7
  • 8800 Roeselare
  • België

LANDBOUW & PARTICULIER

056 72 28 14
info@creafarm.be

KMO

056 72 28 13
kmo@creafarm.be

Op de hoogte blijven?

Wij versturen twee nieuwsbrieven per jaar