Nieuws

OPPOMPVERBOD OOST- EN WEST-VLAANDEREN

Net als vorig jaar is het al maanden kurkdroog in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en wordt het watertekort stilaan zeer nijpend. Daarom werd zowel in de provincie Oost- als West-Vlaanderen beslist tot een algemeen captatieverbod uit alle onbevaarbare waterlopen voor alle toepassingen. De maatregel geldt voor onbepaalde duur. 

Beregening is nog toegelaten 's nachts: van 20u tot 08u. Dit geldt voor alle soorten beregening: professioneel of privé, landbouw en niet-landbouw. 

Op bevaarbare waterlopen mag er wel nog opgepompt worden, in overleg met de Vlaamse Waterweg, die zelf ook al een aantal maatregelen hanteert. Tot een volume van 500 m³/jaar volstaat een melding aan de NV Vlaamse Waterweg, voor grotere volumes is een vergunning nodig (info op de site van de Vlaamse Waterweg). 

De provincie West-Vlaanderen installeerde een informatiepunt in verband met de waterschaarste (www.west-vlaanderen.be/waterschaarste). Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert boetes tot €1600. 

Minister Schauvliege heeft de procedure opgestart om na te gaan als de droogte erkend kan worden als een landbouwramp. Van zodra de droogte voorbij is, zal het KMI bekijken of er sprake is van een uitzonderlijke toestand. Het is daarom van belang om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen van de schade. Breng bij totaal verlies of zware schade aan je gewassen ook je gemeentebestuur op de hoogte om de schade te laten vaststellen door de schattingscommissie. 

  • Vierschaar 4
  • 8531 Bavikhove
  • België

LANDBOUW & PARTICULIER

056 72 28 14
info@creafarm.be

KMO

056 72 28 13
kmo@creafarm.be

Op de hoogte blijven?

Wij versturen twee nieuwsbrieven per jaar