Nieuws

Erkenning ramp overstroming

Erkenning ramp overstroming

De ernstige wateroverlast van oktober en november 2023 werd door de Vlaamse Regering vorige week officieel als ramp erkend. Op basis van onderzoeken van het Vlaams Rampenfonds heeft de Vlaamse Regering besloten om het weersfenomeen OVERSTROMING effectief als ramp te erkennen.

Voor de periode van 5 tot 22 november 2023 werd de ramp overstroming in volgende gemeentes erkend :
Alveringem, Diksmuide, Gistel, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Lo-Reninge, Menen, Middelkerke, Moorslede, Nieuwpoort, Oudenburg, Poperinge, Roeselare, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Wevelgem en Zonnebeke.

Deze beslissing dient eerst nog opgenomen te worden in het Belgisch Staatsblad, vermoedelijk iets voor de komende weken. Pas daarna zal u als landbouwer een aanvraag van uw geleden schade kunnen indienen.

Gezien het weersverschijnsel “overstroming” erkend is als ramp, kan elke landbouwer, die schade geleden heeft, een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds.
Dit staat los van als u wel of geen brede weersverzekering afgesloten had in 2023.
Wanneer u dus als landbouwer schade zou geleden hebben én uw percelen zijn gelegen in één van bovenstaande gemeentes én u heeft in 2023 bijvoorbeeld geen brede weersverzekering afgesloten,
heeft u er alsnog alle belang bij om nu nog voldoende bewijsmateriaal te verzamelen.

BELANGRIJK !!!
Zoals eerder aangeraden is het van groot belang om in de loop van de komende dagen/weken voldoende bewijsmateriaal te verzamelen om de geleden schade te kunnen staven.
Bijvoorbeeld het nemen van duidelijke foto’s met weergave datum en locatieherkenning (Timestamp Camera Free-app / LV Agrilens app, …).

Ook nu nog om de geleden schade voldoende te kunnen aanhalen op bijvoorbeeld graslanden, weiden, percelen wintertarwe, … wanneer het water volledig weggetrokken is en de schade zichtbaar wordt.
Het is belangrijk om contact op te nemen met uw gemeente, waar de percelen gelegen zijn, om de schade te laten vastleggen door de schattingscommissie.
Indien u schade heeft dan zijn deze bewijsstukken cruciaal om een schadedossier te kunnen indienen.

Indien u hierover nog vragen zou hebben, mag u ons steeds contacteren.

Klimrek

Klimrek

Onlangs behaalden enkele adviseurs binnen Creafarm hun erkenning als klimaatconsulent voor Klimrek.

Klimrek is een landbouwproject ondersteund door VLAIO, dat tot doel heeft de landbouwpraktijken te verduurzamen en klimaatvriendelijker te maken voor alle landbouwers. Door het uitvoeren van een klimaatscan krijgt elke landbouwer meer inzicht in de duurzaamheid van zijn landbouwbedrijf. Hierbij wordt ook de voetafdruk van het bedrijf berekend. Hulp nodig in de toekomst? Wij kunnen u helpen door een gedetailleerde klimaatkoers op te stellen, waarbij we samen de verbeterpunten van uw bedrijf bekijken en concrete stappen definiëren om deze te realiseren. Wij als consulenten volgen dit verder voor jou op en helpen jou bij het verzamelen van de nodige documenten.

Indien u interesse heeft in de opvolging van een klimaattraject maar niet weet waar te beginnen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder door onze expertise ter beschikking te stellen.

Wij verhuizen !!

Wij verhuizen !!

Eindelijk is het zo ver. Wij nemen afscheid van ons kantoor in Harelbeke en verhuizen op dinsdag 20 juni 2023 naar Hof ter Weze 7 in Roeselare.

Omwille van onze verhuis zullen wij op vrijdag 16 juni 2023 en maandag 19 juni 2023 moeilijk bereikbaar zijn.

Wij hopen  u snel te mogen ontvangen in ons nieuwe kantoor!

Versoepeling vanggewasverplichting

Versoepeling vanggewasverplichting

De uiterste inzaaidatum van vanggewassen wordt met 2 weken uitgesteld van 15 september tot 30 september. Inzaaien is op dit moment immers niet evident door de droogte.
Daarom staat Minister Demir uitzonderlijk een afwijking op de vanggewasregeling toe.
Om de waterkwaliteit maximaal te verbeteren, is in de huidige omstandigheden een latere inzaai van de vanggewassen te verantwoorden.

Inzaai groenbedekkers

Inzaai groenbedekkers

Om te voldoen aan ecologisch aandachtsgebied (EAG), wordt er in de verzamelaanvraag groenbedekking aangegeven. Eén van de voorwaarden waaraan er moet voldaan worden, is de tijdige inzaai van dit mengsel van groenbedekkers.

Vrijwillige stopzettingsregeling varkenshouderij

Vrijwillige stopzettingsregeling varkenshouderij

De Vlaamse regering keurde de technische details goed voor de vrijwillige (gedeeltelijke) stopzettingsregeling voor de varkenshouderij. Alle exploitanten met een exploitatie waarop varkens worden gehouden die een impactscore hebben hoger dan 0.5% komen in aanmerking. Na de inwerkingtreding van het besluit van de Vlaamse Regering na de zomer wordt deze eerste oproep gedurende 1 maand opengesteld. De bedoeling is dat dit in het vroege najaar zal gebeuren.

ONTTREKKINGEN UIT ONBEVAARBARE WATERLOPEN

ONTTREKKINGEN UIT ONBEVAARBARE WATERLOPEN

Sinds 1 januari 2022 moet het onttrekken van water uit onbevaarbare waterlopen geregistreerd worden via het e-loket Wateronttrekking (https://www.wateronttrekking.be/Wateronttrekking). De melding moet minimaal 48 uur voor de onttrekking aangevraagd worden. Het onttrokken debiet moet verplicht gemeten en geregistreerd worden en dient geregistreerd te worden binnen de 15 dagen na het einde van de onttrekkingsperiode.
Bij verdere vragen mag u ons steeds contacteren.

  • Hof ter Weze 7
  • 8800 Roeselare
  • België

LANDBOUW & PARTICULIER

056 72 28 14
info@creafarm.be

KMO

056 72 28 13
kmo@creafarm.be

Op de hoogte blijven?

Wij versturen twee nieuwsbrieven per jaar